Isnin, 18 September 2017

DIALOG PRESTASI SPM 2017

Dialog Prestasi SPM yang kedua bagi tahun 2017 telah diadakan pada 14 dan 15 September yang lalu bertempat di Inap Desa Tanjung Bayu, Sauk, Kuala Kangsar. Semua pelajar tingkatan 5 dan guru-guru yang mengajar subjek SPM terlibat dalam sesi dialog ini.

Dialog Prestasi ini diadakan bertujuan membuat refleksi terutamanya keputusan Peperiksaan Percubaan yang lepas. Bukanlah hendak mencari kelemahan, sebaliknya hal ini adalah untuk membuat penambahbaikan dalam diri pelajar khasnya dan guru-guru amnya.

Pada sesi pertama dialog iaitu kira-kira jam 3.00 petang hari Khamis, empat guru subjek telah memulakan sesi dialog iaitu Bahasa Melayu, Matematik, Biologi dan Kimia. Pada sebelah malamnya pula, subjek Matematik Tambahan, Fizik dan Bahasa Arab. 
Sebahagian guru yang terlibat dengan Dialog Prestasi SPM

Selepas selesai sesi kedua, para pelajar dan guru menikmati hidangan BBQ yang telah disediakan oleh staf-staf STARULe.


Seterusnya, keesokan harinya, empat guru subjek terakhir mengisi slot masing-masing iaitu Sejarah, Bahasa Inggeris, Pendidikan al-Quran dan as-Sunnah serta Pendidikan Syariah Islamiah. Sebelum pulang ke sekolah, para pelajar melafazkan ikrar dan aku janji bagi menghadapi SPM tidak lama lagi sambil disaksikan oleh pengetua dan semua guru subjek. Selepas ucapan penutup daripada pengetua dan sesi bergambar kenangan, para pelajar dan guru bergerak pulang.

Para pelajar melafazkan ikrar dan aku janji

Ucapan penutup daripada pengetua
Bergambar kenangan

Tiada ulasan:

"BERANI BERKORBAN DAN BERUBAH, KEJAYAAN ADALAH GANJARANNYA"