Isnin, 20 Februari 2017

LAWATAN PENANDA ARAS KE SELANGOR DAN TERENGGANU

Pada 15 hingga 17 Februari 2017 yang lalu iaitu pada hari Rabu hingga Jumaat, pihak sekolah telah mengadakan lawatan penanda aras ke dua buah negeri iaitu Selangor dan Terengganu. Para guru dan pelajar juga turut dibahagikan iaitu seramai 14 orang guru dan staf serta 45 orang pelajar ke Selangor manakala 15 orang guru dan staf serta 27 pelajar ke Terengganu.

Bagi lawatan ke Selangor, mereka bertolak kira-kira jam 8.00 pagi dengan menaiki sebuah bas dan dua buah van sekolah. Mereka singgah di Bukit Malawati, Kuala Selangor untuk makan tengah hari serta menunaikan solat. Setelah itu, mereka meneruskan perjalanan ke destinasi pertama iaitu Maahad Tahfiz al-Quran Hira' di Kuala Selangor. Mereka tiba pada pukul 4.00 petang di sana. Tujuan lawatan ke maahad ini adalah untuk meninjau pengurusan, menimba pengalaman kejayaan dan kecemerlangan, meninjau kaedah dan sistem hafazan serta merasai pengalaman rutin harian pelajar Maahad Tahfiz al-Quran Hira'. Keesokan harinya iaitu pada 16 Februari, para peserta rombongan bertolak ke Maahad Tahfiz Sulaimaniyyah di Kajang dan tiba kira-kira pukul 8.30 pagi. Di sana pula mereka meninjau kaedah dan sistem hafazan yang dipraktikkan. Seterusnya, rombongan ke UKM Bangi bagi meninjau kawasan UKM di samping berkongsi maklumat dan bimbingan mengenai Persatuan Seni Silat Gayung UKM. Mereka pulang ke tempat penginapan kira-kira jam 6.00 petang. Pada 17 Februari, para peserta bersiar-siar di Putrajaya dan menunaikan solat Jumaat di sana sebelum bertolak pulang ke STARULe. Mereka tiba di sekolah pada jam 7.30 malam.

Di Bukit MalawatiDi Maahad Tahfiz al-Quran Hira'


Di Maahad Tahfiz SulaimaniyyahDi UKM, BangiBagi lawatan ke Terengganu pula, para peserta bertolak kira-kira jam 8.30 pagi dengan menaiki bas. Mereka tiba di Kuala Terengganu pada pukul 5.00 petang dan terus menuju ke tempat penginapan. Pada keesokan harinya iaitu pada 16 Februari, para peserta bertolak ke Madrasatul Quran Kubang Bujuk bagi meninjau kaedah dan sistem hafazan serta merasai pengalaman rutin harian pelajar-pelajar di sana. Mereka berada di sana sehingga jam 11.30 pagi. Seterusnya, mereka bertolak ke Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin bagi tujuan yang sama. Selain itu mereka juga mahu berkongsi maklumat dan bimbingan mengenai Persatuan Seni Silat. Para peserta rombongan berada di sana sehingga jam 5.00 petang. Pada hari Jumaat, 17 Februari pula, para peserta bersiar-siar di Kuala Terengganu sebelum bertolak pulang ke STARULe. Rombongan ini tiba di sekolah kira-kira jam 6.00 petang.Di Madrasatul Quran Kubang BujukDi Sek. Men. Agama Sultan Zainal Abidin

Diharapkan lawatan penanda aras ini dapat memberi sedikit idea kepada STARULe bagi memperbaiki dan menambahbaik keperluan dari segi akademik, sahsiah, rohani, kelas, asrama mahupun sekolah. Sekian.

Tiada ulasan:

"BERANI BERKORBAN DAN BERUBAH, KEJAYAAN ADALAH GANJARANNYA"