Isnin, 20 Jun 2016

MINGGU SAINS (20 JUN 2016 - 24 JUN 2016)

Pada 20 Jun 2016 yang lalu, telah diadakan Minggu Sains. Pelbagai aktiviti telah dijalankan sepanjang minggu tersebut seperti 'Explorace', Pertandingan Eksperimen,  Kuiz Sains, Pertandingan Reka Cipta dan Pameran Sains. Semua aktiviti tersebut dibuka kepada semua pelajar. Minggu Sains telah dirasmikan oleh Penolong Kanan Hal Ehwal Murid STARULe, Cik Nor Rashidah binti Ab. Khalil.

Bagi pertandingan 'Explorace', seramai 12 buah kumpulan telah menyertai pertandingan ini. Terdapat 4 'checkpoint' yang perlu pelajar-pelajar lalui bagi pertandingan ini. Setiap 'checkpoint', pelajar diminta untuk menyelesaikan soalan-soalan berkaitan dengan subjek Sains. 

Pelajar-pelajar juga mengunakan serta mengaplikasikan kemahiran proses sains dalam Pertandingan Eksperimen. Mereka diminta untuk menjalankan eksperimen berkaitan dengan sel. Dalam pertandingan ini, pelajar-pelajar diminta untuk mereka sendiri prosedur dan menjalankan pemerhatian tanpa bimbingan guru.

Untuk Kuiz Sains, pelajar-pelajar diminta untuk menjawab soalan berkaitan Sains secara bertulis. Pelajar masing-masing memerah otak untuk menjawab soalan kuiz ini.

Bagi Pertandingan Reka Cipta, pelajar-pelajar diminta mencipta apa jua alat yang mengaplikasikan konsep Sains. Aktiviti ini bertujuan untuk mencungkil bakat pelajar yang terpendam dalam bidang sains. Untuk aktiviti ini, pelajar-pelajar telah mencipta 'Kipas Mini' dan 'Bola Lampu'.

Minggu Sains turut dimeriahkan lagi dengan Pameran Sains. Pameran ini bertujuan untuk menarik minat pelajar terhadap subjek sains. Contohnya, "Black Snake", "Bubbles", "Plant's Xylem", "Magic Liquid" dan sebagainya. 

Tiada ulasan:

"BERANI BERKORBAN DAN BERUBAH, KEJAYAAN ADALAH GANJARANNYA"